logo

Wat is de juiste spanning voor mijn band?

Het is niet mogelijk om een algemeen advies betreffende de bandenspanning voor een bepaalde fiets of een bepaalde fietsband te geven. De “juiste” bandenspanning is afhankelijk van de maat en de gewichtsbelasting van de band. Dit wordt hoofdzakelijk door het gewicht van de fietser en de bepakking bepaald. Anders dan bij een auto heeft het voertuig minder invloed op het totale gewicht. Verder is de persoonlijke voorkeur voor een geringere rolweerstand of een betere vering nartuurlijk zeer verschillend.

De toegestane druk is op de zijwand van de band aangegeven. Hoe hoger de gekozen luchtdruk, hoe geringer de rolweerstand, de slijtage en de kans op een lekke band. Kiest men voor een lagere bandenspanning dan zijn het comfort en de grip van de band beter.

Bandbreedte Lichaamsgewicht
ca. 60 kg ca. 85 kg ca. 110 kg
25 mm 6.0 bar 7.0 bar 8.0 bar
28 mm 5.5 bar 6.5 bar 7.5 bar
32 mm 4.5 bar 5.5 bar 6.5 bar
37 mm 4.0 bar 5.0 bar 6.0 bar
40 mm 3.5 bar 4.5 bar 6.0 bar
47 mm 3.0 bar 4.0 bar 5.0 bar
50 mm 2.5 bar 4.0 bar 5.0 bar
55 mm 2.0 bar 3.0 bar 4.0 bar
60 mm 2.0 bar 3.0 bar 4.0 bar

De in de tabel genoemde aanbevolen bandenspanning is bedoeld als grove oriëntatie voor 3 x een verschillend lichaamsgewicht van de fietser. Hoe smaller de band is en hoe hoger de totale last is des te hoger moet de bandenspanning zijn. Bij banden met een kleinere diameter (ligfiets, vouwfiets) is ook een hogere bandenspanning noodzakelijk. In geen geval mag u de op de band aangegeven grenswaarde voor minimale en maximale druk onder- resp. overschrijden.

 

Magento Commerce

THE GRAPHENE REVOLUTION

Graphene is a material which has exceptional characteristics that make Vittoria products advantageous for many different purposes and uses; it derives from carbon, more precisely from graphite.

Prior to the advanced development of Graphene, there was always the requirement of choosing between optimizing, or aiming at, speed, grip, durability and puncture protection. Effectively, the introduction of Graphene in tires, allows for natural material barriers of rubber to be removed. This means that there is no longer the need for such compromises between speed, grip, durability and puncture resistance.

Graphene is a material which has exceptional characteristics that make Vittoria products advantageous for many different purposes and uses; it derives from carbon, more precisely from graphite. Graphene has exceptional properties: although its structure is extremely thin (molecules are as thin as an atom – 1/1,000,000,000th of a meter), one gram of Graphene can cover a 2.630 square-meters surface; Graphene is 200 times stronger than steel and 6 times more flexible.